Czekolada gorzka, mleczna, a może biała? Wartości odżywcze

Właściwości,  zawartość, wartości odżywcze. Czekolada gorzka, mleczna, biała cieszą się, niestety złą sławą, szczególnie wśród tych, którzy chronicznie obawiają się przytyć lub marzą o utraciewagi. Czas spojrzeć prawdzie w oczy i raz na zawsze stwierdzić co jest dobre, a co złe, którą czekoladę warto jeść, a o której lepiej zapomnieć. Czekolada bowiem jest dobra na serce, poprawę nastroju…

Czeko, czeko, czekolada!

Powstaje na bazie masy kakaowej z drzewa kakaowego. Odkrywszy niesamowite drzewo kakaowe, szwajcarski botanik Karol Linneusz nazwał go Theobroma, czyli jedzenie bogów. Myślę, że nazwa mówi sama za siebie.

Warto pamiętać, iż im więcej czekolady w czekoladzie, czyli im więcej procent masy kakaowej w czekoladzie tym lepiej. Natomiast, im więcej mleka, cukru i innych pomocniczych substancji w czekoladzie, tym jest ona bardziej uboga w zbawienne składniki i jest bardziej tucząca, niezdrowa. Wybieraj zatem czekoladę gorzką, zawierającą najwięcej procent kakao i jednocześnie będącą czekoladą najzdrowszą. Na drugim miejscu plasuje się czekolada mleczna. Praktycznie zupełnie pozbawioną składników prawdziwej czekolady jest czekolada biała – bogata w cukier, mleko i substancje ulepszające smak, kolor.

Czekolada i jej właściwości

Czas wymienić wszelkie „za” jedzeniem, oczywiście w umiarkowanych ilościach, gorzkiej czekolady. Właściwości i wartości odżywcze czekolady są bowiem zadziwiające! Czekolada Bogata jest w kofeinę, teobrominę, które działają pobudzająco na układ nerwowy, zmniejszają senność, znużenie. Teobromina dodatkowo rozluźnia mięśnie płuc, przez co ułatwia oddychanie. Kolejnym powodem, dla którego warto jeść czekoladę jest wysoka zawartość żelaza i magnezu w jednej kostce czekolady, które zmniejszają poziom stresu, męczliwość mięśni, irytację.

Czekolada gorzka bogata jest również w tryptofan, dzięki któremu można wytwarzać w naszym organizmie serotoninę – neuroprzekaźnik i hormon poprawiający nasz nastrój, samopoczucie.Czekolada zawiera również fenetylaminę, która stymuluje centra odczuwania przyjemności w ciele. Fenetylamina to swoista czekoladowa amfetamina, wywołująca podekscytowanie, uczucie atrakcyjności i podniecenia seksualnego. Czekolada bogata jest również w witaminy z grupy B, a także witaminę E, A i K.

Czekolada jest znakomitym źródłem tzw. szybkiej i łatwo dostępnej energii. Zapewnia nam bowiem „kop energetyczny”. Nic więc dziwnego, ze zalecana jest studentom w czasie sesji, czy sportowcom czynnie uprawiającym sporty długodystansowe lub ekstremalne. Wyżej wymienione właściwości czekolady na pewno są dużym ZA jedzeniem w umiarkowanych ilościach czekolady!

Wartość kaloryczna i odżywcza czekolady

Jeśli chodzi o wartość energetyczną czekolady, to nie należy ona do najbardziej lekkich potraw. W stu gramach czekolady (jedna tabliczka czekolady przeważnie ma 100 gramów ) mieści się, w zależności od rodzaju czekolady, od 530 do 600 kcal. Bardziej kaloryczną czekoladą jest czekolada gorzka oraz deserowa. Czekolada mleczna oraz biała są mniej kaloryczne, ale ze względu na walory smakowe i zapachowe, dużo więcej damy rady zjeść czekolady mlecznej i białej niż tradycyjnej gorzkiej lub deserowej czekolady.

Czekolada gorzka zawiera od 70% do 95% miazgi kakaowej, niewielką ilość cukru oraz substancji wzbogacających zapach, smak. W porównaniu z innymi rodzajami czekolad zawiera więcej błonnika, białka oraz tłuszczu kakaowego.

Czekolada mleczna jest trochę mniej kaloryczna, bo w 100 gramach tej słodkości mieści się ok. 540 kcal. Czekolada mleczna zawiera tłuszcze roślinne w niewielkiej ilości i dużo więcej cukru niż czekolada gorzka. Znajdziesz w niej również dużą ilość mleka oraz substancji wzmacniających smak. Zawartość miazgi kakaowej w czekoladzie wynosi przeważnie do 30%.

Najbardziej ubogą czekoladą w miazgę kakaową i zarazem najuboższą w cudowne składniki życia jest czekolada biała. Nie zawiera jej praktycznie wcale miazgi kakaowej, zamiast tego znajdziesz w niej całe mnóstwo cukru, mleka lub śmietanki oraz tłuszcz kakaowy. Wartość kaloryczna w 100 gramach czekolady białej to około 530 kcal.

Podsumowując, wybierając czekoladę patrz na jej właściwości i wartości odżywcze. Zrezygnuj z czekolady białej i zacznij wybierać czekoladę gorzką, a na pewno Twój humor i samopoczucie będą doborowe!