Lubisz jeść nie tylko tradycyjnego schabowego z ziemniakami? Lubisz potrawy rodem z innych krajów? Zachwyca Cię kuchnia francuska, kuchnia meksykańska, japońska lub grecka, ale chcesz zachować zgrabną sylwetkę? A może jesteś na diecie, ale nie możesz oprzeć się potrawom rodem chociażby z Chin? Zapoznaj się z listą potraw, które na stałe mogą, mimo diet, zagościć w twoim menu oraz poznaj potrawy, które lepiej unikać.
Jak jeść i nie przytyć?
Już dawno za nami są czasy, kiedy pizzę można było zjeść tylko we Włoszech, sajgonki występowały tylko w restauracjach chińskich w Chinach, a hamburger był zjadany tylko przez Amerykanów. Dzięki globalizacji restauracje z tradycyjnymi potrawami z danych krajów są rozsiane po całym świecie, a my możemy poczuć się, że przenieśliśmy się do innego kraju dzięki tradycyjnym potrawom rodem z zagranicy. Tylko co jeść w restauracjach gdy jesteśmy na diecie lub dbamy o naszą figurę? Jak nie przytyć w takich restauracjach?
Kuchnia Chińska
TAK: Z kuchni chińskiej najlepiej wybierz potrawy krótko smażone na płycie lub woku lub dania przygotowywane na parze z warzywami, ryżem, zupy pikantne lub kwaśne oraz ryby na wodzie.
NIE: Zrezygnuj z tłustych żeberek, odsmażanych pierożków, sajgonek, grzanek z krewetkami i smażonego ryżu na głębokim tłuszczu z dużą ilością soli. Pytaj kelnera o zawartość soli, glutaminianu sodu w wybieranych potrawach. Wszelkie sosy, takie jak sos sojowy, sezamowy, słodko-kwaśny, które zawierają dużo sodu ogranicz i poproś o podanie ich w osobnych sosjerkach, aby móc samemu dozować sobie ich porcje.
Kuchnia meksykańska
TAK: restauracja meksykańska słynie w niskokalorycznych grillowanych ryb, chudego mięsa, warzyw, krewetek z sosem salsa, który jest przyrządzany z pomidorów, chili i cebuli. Jesteś miłośnikiem tortilli? Wybieraj tortille kukurydziane nie smażone na głębokim tłuszczu. Zaprzyjaźnij się z fasolami czerwoną, pinto oraz puree. Poproś kelnera, by do twoich potraw nie dodawano smalcu oraz innych tłuszczów nienasyconych.
NIE: Unikaj tortilli pszennej smażonej na głębokim tłuszczu, potraw z dużą ilością sera, śmietany oraz guacamole. Zrezygnuj z nachos i tłustych, ciężkich sosów w restauracjach meksykańskich.
Kuchnia Włoska
TAK: Pizza na cienkim, pełnoziarnistym cieście z minimalną ilością dodatków, np. z serem i pieczarkami lub innymi warzywami. Polecam również wszelkie sałatki warzywne w sosie winegret, zupy jarzynowe na wodzie, sorbety,wszelkie ryby, owoce morza, drób grillowany. Od czau do czasu możesz skusić się na makaron pełnoziarnisty w sosie pomidorowym. Uważaj także na napoje serwowane przez kelnerów. Zdecyduj się na wino wytrawne, zieloną herbatę lub wodę niegazowaną.
NIE: na pewno w kuchni włoskiej należy się lasagne – tak dobrej, ale tak tuczącej, makaronów, w tym spaghetti, polewanych ciężkimi sosami, np. bolognese, beszamelem, carbonara i tym podobnymi, lodów czekoladowych,toffi, orzechowych, które są bardzo kaloryczne.Unikaj także nadziewanych klusek takich jak ravioli.
Kuchnia amerykańska
TAK: w przypadku kuchni amerykańskiej, jedynymi niskokalorycznymi posiłkami będą wszelkie warzywa i chude mięsa pieczone na grillu, sałatki bez sosów, napoje niegazowane bez dodatku cukrów, a także zupy jarzynowe. Szarlotka to jedyne ciasto typowo amerykańskie na które możesz sobie czasem pozwolić.
NIE: Tutaj lista potraw jest znacznie dłuższa. W kuchni amerykańskiej wystrzegaj się hamburgerów, cheeseburgerów, smażonego mielonego mięsa, hot dogów, steków pieczonych i smażonych, które są bardzo ciężkostrawne, frytek, jajek smażonych na bekonie, ziemniaków smażonych, majonezu i fudge, czyli ciasta krówkowego. Popularne w Ameryce napoje typu cola to również niebezpieczne przysmaki, z których należy zrezygnować.