Fora aż kipią od opinii na temat tego czy herbata z cytryną jest szkodliwa czy też nie. Czy należy się faktycznie wystrzegać łączenia cytryny z herbatą dla naszego zdrowia? Co na to lekarze, chemicy, badacze? O co chodzi?
Alzheimer częstą chorobą XXI wieku
Wszystko zaczęło się od lat 60′, 70′ ubiegłego stulecia, kiedy lekarze z całego świata zaczęli łączyć chorobę Alzheimera z aluminium (glinem) obecnym w menażkach, garnkach, kubeczkach, miskach. Do tej pory odradza się używania sztućców i naczyń aluminiowych, jednak badania nie są jednoznaczne co do faktycznej ich toksyczności. Ponadto, uważa się, że glin jest sprawcą innych chorób: osteomalacji, encefalopatii lub wapnienia tkanek miękkich.
Pic czy nie pić?
Ostatnimi czasy ponownie zawrzała dyskusja na temat szkodliwych związków glinu powodujących Alzheimera zawartych … w herbacie z cytryną. Na tym jednak polu jest tyle zdań i opinii ile osób na forach. Najlepiej więc przytoczyć słowa chemików i lekarzy.
Uważa się, że jeśli doda się cytrynę do herbaty w trakcje zaparzania (liście herbaty lub torebka z herbatą dalej znajdują się w kubeczku ) to w takim układzie liście herbaty – cytryna powstaje szkodliwy związek o nazwie cytrynian glinu. Cytrynian glinu jest dobrze przyswajalny i odkłada się w dużych ilościach w naszym organizmie uszkadzając jego komórki. Warto dodać, że w Anglii na niektórych opakowaniach herbaty czarnej jest ostrzeżenie, że cytrynę można dodać dopiero po wyjęciu fusów, liści, torebki z filiżanki.
W liściach herbaty znajduje się duża ilość glinu, który wraz z zaparzeniem herbaty uwalania się do napoju. Jest on jednak w takiej postaci nie przyswajany przez nasz organizm. Po dodaniu do zaparzanej herbaty soku z cytryny z nieprzyswajalnego glinu powstaje związek o nazwie cytrynian glinu, który, nasz organizm przyswaja – odkłada się w komórkach naszego ciała. Naukowcy uważają, że może on przyczynić się do częstszych zachorowań na Alzheimera.
Jak temu zaradzić? Naukowcy radzą najpierw zaparzyć herbatę, odsączyć ją od liści lub wyciągnąć torebkę i dopiero wtedy dodać cytrynę. Uważa się bowiem, że napój w takiej postaci już nie jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Ile glinu jest w herbacie
Ze wszystkich herbat (zielone, czerwone, ziołowe, owocowe, czarne) najwięcej glinu (aluminium) zawartych jest w herbacie czarnej, najmniej natomiast w herbatkach ziołowych, owocowych. W suchych liściach herbaty czarnej jest aż 30 000 mg Al/kg, zaś sam napar zawiera powyżej 10 mg Al/kg. Dużo niższe stężenie glinu występuje w herbatach owocowych. Procentowa zawartość glinu, który przechodzi do naparu czarnej herbaty wynosi 9-42% jego zawartości w herbacie.
Czarna herbata zdziała cuda!
Jak wiadomo herbata czarna pita bez dodatków zawiera duże ilości flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi, antyoksydantów zapobiegających starzeniu się organizmu i śladowe ilości dobrych dla zdrowia pierwiastków w tym fluoru, który przeciwdziała próchnicy.
Cytryna z kolei bogata w witaminę C jest świetnym sposobem na szkorbut czy przeziębienie. Czy łączyć jednak te dwa produkty? Mimo niejednoznacznych badań, odradzam i zachęcam do wypicia herbaty z sokiem malinowym.
to jest to! Dzieki za wpis, do uslyszenia kolejnym razem