Letnia dieta pomidorowa

Chcesz schudnąć jeszcze przed zakończeniem lata? Dieta pomidorowa jest jedną ze smaczniejszych diet, dzięki której możesz zobaczyć efekty w bardzo krótkim czasie! Przekonaj się na czym polega letnia dieta pomidorowa! Ile można schudnąć na tej diecie? Nawet 2 kilogramy w 10 dni! Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami diety!

Dieta smaczna i zdrowa

Dieta pomidorowa to jedna z diet opierających się na niskokalorycznych, zdrowych posiłkach, które należy spożywać regularnie w niewielkich ilościach. Jest smaczna, pożywna i najlepiej stosować ją w okresie letnim, kiedy pomidory są pełne słońca, a przez to zawierają ogromne ilości witamin, soli mineralnych i potasu. Jedz je na zdrowie! Pamiętaj! Pomidory praktycznie są bez kalorii!

Co wiadomo o diecie pomidorowej?

Dietę pomidorową, często nazywaną dietą letnią, stosuje się przez 10 dni. Można ją powtarzać raz na miesiąc, czyli 12 razy w roku. W czasie trwania diety pomidorowej spożywa się około 1000-1200 kcal dziennie. Ponieważ jeden pomidor to około 25 kcal, nie ma więc potrzeby martwić się kaloriami w przypadku, gdy zjemy ich nawet cały kilogram!

Dlaczego pomidory?

Co mają w sobie pomidory, że tak chętnie po nie sięgamy? Czy pomidory odmładzają? Już spieszę z wyjaśnieniami. Pomidory to istna skarbnica potasu, który to zapobiega powstawaniu obrzęków i opuchlizny, ponieważ działa moczopędnie. Potas ponadto zapewnia prawidłową pracę serca i innych mięśni w ustroju. Pomidory zawierają także witaminy C, E, PP, B1, K. Bogate są w mikro- i makroelementy, oprócz wspomnianego wcześniej potasu warto wymienić mangan, miedź, kobalt.

Na pewno większość osób słyszało o likopenie. Jest go w pomidorach całe mnóstwo! Likopen zapewnia nam usuwanie nadmiaru wolnych rodników z ustroju, dzięki czemu my możemy dłużej cieszyć się młodością i zdrowiem, a ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe ulega zmniejszeniu. Likopen zawarty w pomidorach zapobiega miażdżycy i zawałom serca. Czy więc pomidory są zdrowe? Jak najbardziej! Likopen jest lepiej przyswajalny w pomidorach, które uległy obróbce cieplnej, chemicznej. Dlatego w celu zapewnienia sobie odpowiedniej dawki likopenu, polecamy ketchup, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy i tym podobne produkty.

Pomidory ponadto bogate są w produkty balastowe, np. w sławny błonnik. Działą on na zasadzie miotełki w naszym przewodzie pokarmowym – oczyszcza go i zapobiega zakażeniom, zatwardzeniom. Błonnik również w naszym przewodzie pokarmowym pęcznieje, dzięki czemu czujemy się dłużej syci i pełni….czyli nie sięgamy po nic do jedzenia i mamy szansę na schudnięcie!

Dieta pomidorowa – jakie efekty?

Dieta pomidorowa trwa 10 dni (tyle należy wytrwać). Dzięki niej możesz schudnąć do 2 kilogramów. Zalecane jest powtarzanie diety raz na miesiąc w celu schudnięcia większej ilości kilogramów. Oczywiście, proponujemy stosowanie diety pomidorowej w okresie letnio-jesiennym, ponieważ wtedy są najbogatsze w minerały i witaminy. W czasie stosowania diety pomidorowej przyjmujemy dziennie około 1000 kcal. Oto jadłospis diety, który zapewni ci schudnięcie, zrzucenie zbędnych kilogramów i usprawnienie pracy Twojego przewodu pokarmowego.

Dieta pomidorowa – przykładowy jadłospis

Śniadanie – 250 kcal

Kanapka z twarożkiem pomidorowym:
  • duża kromka pumpernikla (40 g)
  • 1/3 kostki chudego twarogu (120 g),
  • 2 pomidory
  • zioła, sól

Sposób przygotowania: Twarożek rozgnieć, oddaj drobno pokrojone pomidory, posyp całość solą i ziołami według uznania. Twarożek nałóż na kromkę.

Obiad – 330 kcal

Spaghetti z tuńczyka i pomidorów:
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, najlepiej w kawałkach
  • 2 pomidory
  • 50 g razowego makaronu,
  • 5 czarnych oliwek (15 g), sól i pieprz
  • łyżeczka oliwy + sok z cytryny,
  • listki bazylii lub bazylia suszona

Sposób przygotowania: Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z tuńczykiem, kawałkami pomidorów, oliwkami oraz sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i dużej ilości bazylii.

Podwieczorek – 100 kcal

180 g borówek amerykańskich

Kolacja – 130 kcal

Sałatka pomidorowa z twarogiem:
  • Kiść pomidorków koktajlowych
  • 5 czarnych lub zielonych oliwek
  • 60 g chudego twarogu.
  • Do sosu potrzebować będziesz łyżeczkę oliwy, czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Pomidorki pokrój, dodaj oliwki, gotowy sos dodaj do pomidorów. Na końcu wymieszaj w pokruszonym lub pokrojonym wcześniej twarożkiem.

Wersja druga

Śniadanie – 200 kcal

Jajecznica z 2 białek oraz żółtka z pomidorami:
  • 2 białka jajka
  • 1 żółtko jajka
  • 2 pomidory
  • chleb razowy
  • masło jogurtowe

Sposób przygotowania: Jajka rozbełtaj, następnie wraz z pokrojonymi pomidorami wlej je do rozgrzanej patelni z masłem. Gotową jajecznicę zjedz z kromką razowego chleba.

Drugie śniadanie -150 kcal

Maślanka naturalna 300 ml, zielona herbata

Obiad – 300 kcal

Ryż z mintajem:
  • 1/3 opakowania ryżu brązowego
  • ryba mintaj w sosie pomidorowym
  • surówka z kiszonej kapusty (wedle upodobań)

Sposób przygotowania: Ryż ugotuj wedle upodobań, do odsączonego wcześniej ryżu dodaj mintaja z puszki w sosie pomidorowym. Do dania idealnie pasuje drobno pokrojona kiszona kapusta.

Podwieczorek – 100 kcal

2 średnie mandarynki

Kolacja – 200 kcal

Sałata z kurczakiem i suszonymi pomidorami:
  • Zielona sałata w dowolnej ilości
  • 100 g fileta z piersi z kurczaka
  • łyżka oliwy
  • specjalny sos zawierający 6 drobno pokrojonych kawałków suszonych pomidorów odsączonych z oliwy, sok z cytryny, zioła według upodobania

Sposób przygotowania: Podsmaż piersi z kurczaka na oliwie, dodaj do połamanej wcześniej zielonej sałaty. Całość wymieszaj z sosem z suszonych pomidorów.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dieta strukturalna – wyciśnij maksimum z minimum!

Co zmniejsza apetyt?

Magia jedzenia, czyli żywność funkcjonalna

Dieta Neera, czyli dieta cytrynowa