Chcesz schudnąć jeszcze przed zakończeniem lata? Dieta pomidorowa jest jedną ze smaczniejszych diet, dzięki której możesz zobaczyć efekty w bardzo krótkim czasie! Przekonaj się na czym polega letnia dieta pomidorowa! Ile można schudnąć na tej diecie? Nawet 2 kilogramy w 10 dni! Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami diety!
Dieta smaczna i zdrowa
Dieta pomidorowa to jedna z diet opierających się na niskokalorycznych, zdrowych posiłkach, które należy spożywać regularnie w niewielkich ilościach. Jest smaczna, pożywna i najlepiej stosować ją w okresie letnim, kiedy pomidory są pełne słońca, a przez to zawierają ogromne ilości witamin, soli mineralnych i potasu. Jedz je na zdrowie! Pamiętaj! Pomidory praktycznie są bez kalorii!
Co wiadomo o diecie pomidorowej?
Dietę pomidorową, często nazywaną dietą letnią, stosuje się przez 10 dni. Można ją powtarzać raz na miesiąc, czyli 12 razy w roku. W czasie trwania diety pomidorowej spożywa się około 1000-1200 kcal dziennie. Ponieważ jeden pomidor to około 25 kcal, nie ma więc potrzeby martwić się kaloriami w przypadku, gdy zjemy ich nawet cały kilogram!
Dlaczego pomidory?
Co mają w sobie pomidory, że tak chętnie po nie sięgamy? Czy pomidory odmładzają? Już spieszę z wyjaśnieniami. Pomidory to istna skarbnica potasu, który to zapobiega powstawaniu obrzęków i opuchlizny, ponieważ działa moczopędnie. Potas ponadto zapewnia prawidłową pracę serca i innych mięśni w ustroju. Pomidory zawierają także witaminy C, E, PP, B1, K. Bogate są w mikro- i makroelementy, oprócz wspomnianego wcześniej potasu warto wymienić mangan, miedź, kobalt.
Na pewno większość osób słyszało o likopenie. Jest go w pomidorach całe mnóstwo! Likopen zapewnia nam usuwanie nadmiaru wolnych rodników z ustroju, dzięki czemu my możemy dłużej cieszyć się młodością i zdrowiem, a ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe ulega zmniejszeniu. Likopen zawarty w pomidorach zapobiega miażdżycy i zawałom serca. Czy więc pomidory są zdrowe? Jak najbardziej! Likopen jest lepiej przyswajalny w pomidorach, które uległy obróbce cieplnej, chemicznej. Dlatego w celu zapewnienia sobie odpowiedniej dawki likopenu, polecamy ketchup, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy i tym podobne produkty.
Pomidory ponadto bogate są w produkty balastowe, np. w sławny błonnik. Działą on na zasadzie miotełki w naszym przewodzie pokarmowym – oczyszcza go i zapobiega zakażeniom, zatwardzeniom. Błonnik również w naszym przewodzie pokarmowym pęcznieje, dzięki czemu czujemy się dłużej syci i pełni….czyli nie sięgamy po nic do jedzenia i mamy szansę na schudnięcie!
Dieta pomidorowa – jakie efekty?
Dieta pomidorowa trwa 10 dni (tyle należy wytrwać). Dzięki niej możesz schudnąć do 2 kilogramów. Zalecane jest powtarzanie diety raz na miesiąc w celu schudnięcia większej ilości kilogramów. Oczywiście, proponujemy stosowanie diety pomidorowej w okresie letnio-jesiennym, ponieważ wtedy są najbogatsze w minerały i witaminy. W czasie stosowania diety pomidorowej przyjmujemy dziennie około 1000 kcal. Oto jadłospis diety, który zapewni ci schudnięcie, zrzucenie zbędnych kilogramów i usprawnienie pracy Twojego przewodu pokarmowego.
Dieta pomidorowa – przykładowy jadłospis
Śniadanie – 250 kcal
Kanapka z twarożkiem pomidorowym:- duża kromka pumpernikla (40 g)
- 1/3 kostki chudego twarogu (120 g),
- 2 pomidory
- zioła, sól
Sposób przygotowania: Twarożek rozgnieć, oddaj drobno pokrojone pomidory, posyp całość solą i ziołami według uznania. Twarożek nałóż na kromkę.
Obiad – 330 kcal
Spaghetti z tuńczyka i pomidorów:- puszka tuńczyka w sosie własnym, najlepiej w kawałkach
- 2 pomidory
- 50 g razowego makaronu,
- 5 czarnych oliwek (15 g), sól i pieprz
- łyżeczka oliwy + sok z cytryny,
- listki bazylii lub bazylia suszona
Sposób przygotowania: Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z tuńczykiem, kawałkami pomidorów, oliwkami oraz sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i dużej ilości bazylii.
Podwieczorek – 100 kcal
180 g borówek amerykańskich
Kolacja – 130 kcal
Sałatka pomidorowa z twarogiem:- Kiść pomidorków koktajlowych
- 5 czarnych lub zielonych oliwek
- 60 g chudego twarogu.
- Do sosu potrzebować będziesz łyżeczkę oliwy, czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Pomidorki pokrój, dodaj oliwki, gotowy sos dodaj do pomidorów. Na końcu wymieszaj w pokruszonym lub pokrojonym wcześniej twarożkiem.
Wersja druga
Śniadanie – 200 kcal
Jajecznica z 2 białek oraz żółtka z pomidorami:- 2 białka jajka
- 1 żółtko jajka
- 2 pomidory
- chleb razowy
- masło jogurtowe
Sposób przygotowania: Jajka rozbełtaj, następnie wraz z pokrojonymi pomidorami wlej je do rozgrzanej patelni z masłem. Gotową jajecznicę zjedz z kromką razowego chleba.
Drugie śniadanie -150 kcal
Maślanka naturalna 300 ml, zielona herbata
Obiad – 300 kcal
Ryż z mintajem:- 1/3 opakowania ryżu brązowego
- ryba mintaj w sosie pomidorowym
- surówka z kiszonej kapusty (wedle upodobań)
Sposób przygotowania: Ryż ugotuj wedle upodobań, do odsączonego wcześniej ryżu dodaj mintaja z puszki w sosie pomidorowym. Do dania idealnie pasuje drobno pokrojona kiszona kapusta.
Podwieczorek – 100 kcal
2 średnie mandarynki
Kolacja – 200 kcal
Sałata z kurczakiem i suszonymi pomidorami:- Zielona sałata w dowolnej ilości
- 100 g fileta z piersi z kurczaka
- łyżka oliwy
- specjalny sos zawierający 6 drobno pokrojonych kawałków suszonych pomidorów odsączonych z oliwy, sok z cytryny, zioła według upodobania
Sposób przygotowania: Podsmaż piersi z kurczaka na oliwie, dodaj do połamanej wcześniej zielonej sałaty. Całość wymieszaj z sosem z suszonych pomidorów.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować
Dieta strukturalna – wyciśnij maksimum z minimum!
Magia jedzenia, czyli żywność funkcjonalna