Jaka kawa najzdrowsza? Parzona czy rozpuszczalna?

Którą kawę wybrać? Jaka kawa jest zdrowsza, lepsza, mniej szkodliwa dla naszego organizmu? A może, wręcz przeciwnie, kawa jest zdrowa i jest masę wskazań do picia kawy? Dowiedz się czym różni się kawa parzona, czyli parzucha od kawy rozpuszczalnej, potocznie nazywanej kawą instant!

 Jaką kawę kupić można?

Obecnie na rynku można zakupić 4 rodzaje kawy. Kawę w ziarnach niepaloną (zieloną), kawę w ziarnach paloną, kawę mieloną i kawę rozpuszczalną. Ponieważ najczęściej decydujemy się na kawę mieloną i rozpuszczalną, w tym artykule skupimy się właśnie na tych dwóch rodzajach kawy.

Kawa kawie nierówna

O gustach się nie dyskutuje i dobrze, bowiem długo można by debatować która kawa jest lepsza, zdrowsza, smaczniejsza, droższa, tańsza. W tym artykule zatem będziemy przedstawiać fakty, które albo was utwierdzą w picu określonego rodzaju kawy, albo zachęcą was do zmiany przyzwyczajeń.

Kawa parzona – mocniejsza i bliższa natury

Oczywiście, dłuższy staż na rynku i salonach ma kawa parzona, czyli parzucha, czyli mielona. Jak zwał, tak zwał w każdym razie charakteryzuje się ona tym, że po jej przyrządzeniu pozostają nam fusy – albo w kubku, filiżance, albo w naszym ekspresie, kawiarce. Wiele osób ten aspekt picia kawy parzonej odstrasza, zniechęca, a inni właśnie to lubią. Kawa do Polski przywędrowała w XVII wieku i szybko stała się popularnym napojem szlachty, a następnie przeciętnego Kowalskiego.

Kawa parzona cechuje się mocniejszym, intensywniejszym smakiem i aromatem, większą zawartością kofeiny (filiżanka przeciętnej kawy zaparzanej w kubku, filiżance zawiera około 110mg kofeiny, natomiast kawa rozpuszczalna około 80 mg kofeiny). Dodatkowo, uważa się, że kawa mielona i parzona na sposób turecki zawiera niezdrowe związki eteryczne i substancje drażniące, które w dużej ilości są dla nas szkodliwe. Związki eteryczne nie występują w kawie rozpuszczalnej oraz kawie mielonej z ekspresu. Najlepsza z pośród kaw pod względem delikatności w smaku i niskiej zawartości substancji drażniących i związków eterycznych jest kawa Arabica, która drobno zmielimy tuż przed parzeniem. Kawa mielona, parzona cechuje się krótszym i łatwiejszym procesem obróbki niż kawa rozpuszczalna, dlatego uważana jest za zdrowszą.

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna jest stosunkowo nowym napojem. Powstała podczas I wojny światowej. Jej stworzenie wiązało się z potrzebą łatwiejszego i szybszego przygotowania kawy dla żołnierzy amerykańskich. Kawa rozpuszczalna powstaje w wyniku dużo bardziej skomplikowanego procesu, któremu poddaje się ziarna kawy. Są różne sposoby tworzenia kawy rozpuszczalnej. Oto najpopularniejsze sposoby tworzenia kawy rozpuszczalnej:

  • kawy instant, którą otrzymuje się przez suszenie metodami fizycznymi wyłącznie z kawy palonej, przy użyciu wody jako jedynego czynnika ekstrahującego,
  • kawa instant rozpyłowa, powstające w procesie suszenia rozpyłowego ekstraktu kawowego,
  • instant aglomerowana, otrzymywana w procesie suszenia cząsteczek kawy instant, które następnie są łączone ze sobą w celu uzyskania większych cząstek,
  • liofilizowana, uważana z najlepszą. Uzyskuje się ją w procesie wymrożenia naparu kawy, a następnie usunięcia lodu przez sublimację.

Tak jak zostało już wspomniane, najlepszą z kaw rozpuszczalnych jest kawa liofilizowana. Kawa rozpuszczalna uważana jest za mniej zdrową kawę niż kawa mielona. Zawiera nikiel – szkodliwy i uczulający związek, którego każdy z nas powinien unikać. Dodatkowo zawiera więcej substancji chemicznych, poprawiających smak i często ziarna z której wytwarza się kawę rozpuszczalną są dużo gorszej jakości niż ziarna z której wytwarza się kawę mieloną. Często kawy rozpuszczalne sprzedawane są z dodatkiem mleka w proszku, cukru lub słodzików. Unikajmy tego typu wytworów – są niezdrowe i najczęściej zawierają mniejszą ilość kofeiny, przez co musimy więcej wypić takiego specyfiku niż tradycyjnej kawy.

Jaką kawę wybrać? Najlepiej dobrej jakości.

Podsumowując, nie da się jednoznacznie określić która kawa – mielona czy rozpuszczalna jest zdrowsza dla nas i dla naszego żołądka. Warto dlatego postawić na umiar i różnorodność w piciu kawy. Jeśli jesteś typowym kawoszem postaw na jakość a nie cenę. Ponieważ, szczególnie tanie kawy rozpuszczalne cechują się fatalną jakością i jeszcze gorszym smakiem. Nie mówiąc już o kiepskim procesie wytwarzania takiej kawy i dużą zawartością substancji toksycznych. Lepiej wypij mniej a porządnej kawy, która faktycznie będzie miała moc i aromat. Co do wyboru – kawa parzona czy rozpuszczalna, nie ma jednoznacznych badań, które wskazywałyby, która z kaw jest dla nas lepsza.

Jakie kawy pijemy najczęściej?

Kawy przyrządza się na wiele sposobów. Sposobów przyrządzania jest tyle, ile krajów, a nawet regionów na świecie. Która najbardziej przypadła Tobie do gustu? Oto najczęściej przez nas wybierane rodzaje kaw i sposoby ich przygotowywania:

  • Kawa bezkofeinowa, która może występować w w wersji zmielonej i rozpuszczalnej. Może być pita przez osoby z chorym żołądkiem i nadciśnieniem, ponieważ zawiera bardzo mało substancji drażniących i znikomą ilość kofeiny. Kawa bezkofeinowa nie zawiera kalorii i jest bogata w polifenole.
  • Kawa espresso jest najmocniejszą i najbardziej aromatyczną odmianą kawy. Jest przygotowywana w ciśnieniowym ekspresie i podawana w malutkich filiżaneczkach. Mała filiżanka espresso zawiera około 5 kcal.
  • Kawa tradycyjnie parzona w kubku, filiżance to mocna kawa z dużą ilością cennych dla zdrowia polifenoli. Niestety, podobnie jak kawa po turecku zawiera dużo substancji drażniących. Na szczęście mamy na to dobrą radę. Pijać ja należy z mlekiem skondensowanym lub imbirem, które mają działanie ochronne. Filiżanka czarnej kawy to około 8 kcal.
  • Amerykańska lekka kawa, charakteryzująca się niską zawartością kofeiny i niewielką ilością związków drażniących, z tego względu możesz ją pić przez cały dzień. Duża filiżanka lekkiej kawy amerykańskiej to około 6 kalorii.
  • Cappuccino to mocna kawa ze śmietanką lub mlekiem, posypana cynamonem, orzechami lub wiórkami czekolady, kokosowymi. Filiżanka cappuccino zawiera od 50 do140 kcal.
  • Kawa mrożona, czyli napar kawy rozpuszczalnej ze śmietanką lub mlekiem i kostkami lodu lub lodów waniliowych. Kawa mrożona to najlepsze rozwiązanie na leniwe upały, a także porządna bomba kaloryczna. Szklanka kawy mrożonej bowiem to około 180 kcal.
  • Kawa macchiato, czyli mocna kawa z ekspresu, z dodatkiem mleka lub śmietanki i syropu o dowolnym smaku. Mała filiżanka kawy macchiato może nam przysporzyć nawet 190 dodatkowych kalorii.
  • Kawa latte to mocna kawa parzona w ekspresie, najlepiej ciśnieniowym, z dużą ilością ciepłego mleka albo śmietanki, z którego ubija się piankę. Duża filiżanka kawy latte zawiera około 180 kalorii w zależności od tego czy słodzimy, nie słodzimy i czy użyjemy mleka 0% czy 3,2% (w wersji odtłuszczonej i bez cukru to około 80 kalorii)
  • Kawa mocha należy również do mocnych, aromatycznych kaw z ekspresu, do których dodaje się śmietankę i syrop czekoladowy. Przyjemność z mokką to około 350 kalorii.

To którą kawę wybieracie?

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Kakao czy czekolada?

Czy warto pić kawę?

Ćwiczenia fizyczne poprawiają pamięć

Aspartam – słodzik, który szkodzi