Kebab też może być light, czyli Kebeb Ducana

kebabMasz ochotę na coś lekkiego, a zarazem niezwykle pysznego i pożywnego? Jesz tylko białe mięso, jednak na samą myśl o czerwonym mięsie, na przykład w dobrze nam znanym kebabie ślinka Ci cieknie? Jak do wakacji utrzymać zgrabną sylwetkę, a nawet zrzucić parę kilogramów jedząc chociażby kebab? Wybierz kebab w wersji light, czyli kebab Dukana. Ten przepis jest dowodem na to, że jedzenie light, fitness nie musi być „blee”….

Kebab Ducana, czyli jak zdrowo, szybko i lekko zrobić kebaba!

Kebab light, jak sama nazwa wskazuje, ma mniej kalorii i zawiera niewiele tłuszczu, ponieważ w trakcie procesu przygotowania pieczemy go na patelni teflonowej. Mięso białe – pierś z kurczaka (idealne na diecie proteinowej) zawiera niewiele kalorii, a jego smak jest niesamowity. Ponieważ w czasie odchudzania i treningów białko zwierzęce jest nam bardzo potrzebne wybór tego rodzaju mięsa jest strzałem w dziesiątkę.

W dodatku taki własnoręcznie przygotowany kebab jest zdrowszy i zawiera cenny dla naszego przewodu pokarmowego błonnik. Czas przygotowania takiego posiłku to zaledwie 20 minut, więc brakiem czasu wykręcić się nie możemy!

Składniki na kebab Dukana

Oto składniki niezbędne do stworzenia swojego własnego, pysznego posiłku w zaledwie 20 minut dla jednej osoby:

Składniki na ciasto kebab:

  • jedno surowe jajko,
  • 3 łyżki otrąb w tym 2 łyżki otrąb owsianych i jedna łyżka otrąb pszennych,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mleka niskotłuszczowego.

Na sos, czyli dip:

  • czosnek granulowany,
  • 2 łyżki serka typu president.
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego np. 0% tłuszczu,
  • świeży koperek drobno pokrojony.

Na farsz:

  • średniej wielkości pomidor,
  • jedna pojedyncza pierś z kurczaka,
  • ogórek kiszony,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • przyprawa kebab,
  • pół papryki czerwonej,
  • mała cebula.

Jak to się robi? Czyli co z czym i jak dodać, aby uzyskać kebab domowej roboty

Składniki na ciasto mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej i płynnej konsystencji. Tak uzyskane ciasto wlewamy na patelnię teflonową nie używając tłuszczu. Z ciasta tworzymy sporej wielkości kółko, takie jak naleśnik. Smażymy lekko przypalając. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie będzie bardziej plastyczne.

Składniki na dip mieszamy i wstawiamy do lodówki na parę minut (do przegryzienia).

Pierś z kurczaka kroimy w małe paski, dodajemy do nich przyprawy kebab. Smażymy na jednej łyżeczce oleju rzepakowego do uzyskania ładnego kolorytu i odpowiedniej miękkości.

Do wcześniej usmażonego i ostudzonego ciasta na kebab Ducana układamy równomiernie pierś z kurczaka i resztę produktów na farsz. Wszystko polewamy dipem. Ciasto ze składnikami rolujemy. uzyskując typowego kebaba, bądź łamiemy w połowie tworząc burger-kebaba.

Ile kalorii ma kebab zgodnie z przepisem Dukana?

Kebab według przepisu Dukana to zaledwie 180 kalorii w jednej porcji, więc śmiało proszę zajadać i o kalorie się nie martwić nawet jeśli jesteśmy na diecie proteinowej! W porównaniu do typowego kebaba w knajpkach tureckich, którego kaloryczność może dochodzić nawet do 1000 kalorii w jednej porcji, kebab Dukana to na prawdę wersja light jego słynnego i tradycyjnie przygotowywanego brata-bliźniaka. Kebab Dukana w ten sposób przygotowany nie obciąża naszego przewodu pokarmowego, jest lekki i łatwy w przygotowaniu. Jesteś na diecie Ducana, diecie proteinowej? Smacznego!