Rezygnując z potraw, które zawierają gluten, można stracić na wadze nawet kilka kilogramów, dlatego ostatnimi czasy dieta bezglutenowa podbija świat. Damskie gwiazdy Hollywood, wśród których panuje szał na talię osy, uważają gluten za głównego winowajcę wszelkich fałdek tłuszczyku. Czy tak rzeczywiście jest? Poznaj przykładowe menu bezglutenowe.
Dietetycy przyznają, że nie jedząc glutenu na pewno schudniemy
Wykluczając gluten z codziennego menu zrobimy to z pożytkiem dla zdrowia, urody i zgrabnej sylwetki. Osoby nietolerujące glutenu, które cierpią po zjedzeniu kromki pszennego chleba, są chore na celiakię, powinny całkowicie zrezygnować z glutenu, natomiast osoby zdrowe, rezygnujące z glutenu dobrowolnie od czasu do czasu mogą sobie pozwolić na szaleństwo makaronowe. Gluten jest mieszaniną białek i występuje głównie w pszenicy, a także w innych zbożach jak jęczmień, żyto, owies, orkisz. Właściwości odżywcze glutenu są niewielkie, ale ma rzadko spotykane w innych białkach cechy fizykochemiczne, jak: elastyczność, lepkość i sprężystość.
To dzięki niemu wiążą się składniki ciasta, a potem jest ono puszyste.Dlatego śladowe ilości glutenu występują w bardzo wielu produktach żywności przetworzonej, wędlinach, gotowych mieszankach przypraw, majonezie, piwie… Dla pewności najlepiej kupować produkty z przekreślonym kłosem. Osoby niejedzące glutenu mogą wybierać z bogatego zestawu zamienników, jak: mąka kukurydziana, ryż, mąka gryczana, proso, amarantus, sorgo. Oferowane na rynku produkty wytwarzane w wyniku oczyszczania żywności z glutenu stanowią dobre źródło węglowodanów, białka, błonnika pokarmowego, witamin i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wiele światowych gwiazd stosuje z powodzeniem dietę bezglutenową. Należą do nich Gwyneth Paltrow, Madonna, Anne Hathaway, Lady Gaga, Russel Crowe, Novak Djokovic, a z polskich celebrytów Patrycja Kazadi, Edyta Górniak, Tomasz Karolak czy Kayah.
Jak rozpoznać nietolerancję na gluten
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że jest uczulona na gluten. Zanim pojawi się prawdziwa choroba, może występować nietolerancja glutenu. Objawy, które mogą sugerować chorobę to m.in. bóle brzucha, wysypka, utrata masy ciała, apatia, biegunki, anemia, zaburzenia rozwoju u dzieci, bóle głowy, afty w ustach, ciągle zmęczenie, bóle stawowe. Aby wykluczyć celiakię należy wykonać badanie przeciwciał (tTg, GAF), jako uzupełnienie diagnostyki wykonuje się biopsję jelita cienkiego. Można też na miesiąc przejść na dietę bezglutenową, a potem objeść się ciastkami i chlebem. Wynik poznamy natychmiast.
Sławy sportowe na diecie bezglutenowej
Nie tylko gwiazdy kina i estrady unikają glutenu, udowodniono, że sukcesy wielu sportowców zaczęły się, gdy przeszli na dietę bezglutenową. Od lat najlepszy tenisista świata Novak Djokovic podkreśla, że mimo wielu godzin treningów i morderczych pojedynków na korcie, cierpiał na lekką nadwagę. Gdy zrezygnował z glutenu, schudł bez żadnych problemów. Przestał też miewać napady zmęczenia, skończyły się omdlenia na korcie, minęły bóle mięśni. Jakie jest menu bezglutenowe Novaka?
Śniadanie: mleko bez laktozy z płatkami ryżowymi i rodzynkami, jajecznica z pomidorami, pieczywo bezglutenowe domowego wypieku, sok z owoców
Drugie śniadanie: ogórki nadziewane siekanym łososiem, muffinki dyniowe z mąki kukurydzianej, zielona herbata
obiad: rosół, gotowany kurczak z brzoskwinią, gotowane ziemniaki, sałatka warzywna z sosem winegret, kompot owocowy
Podwieczorek: naleśniki bezglutenowe z mąki gryczanej z warzywami, jaglana szarlotka z orzechami
Kolacja: 100 g karkówki pieczonej z pieczarkami, sałata z dynią, jabłkiem i ogórkiem
Oczywiście, jadłospis przed turniejami uwzględnia liczbę kalorii wymaganą dla osób uprawiających sport wyczynowo, co nie jest konieczne dla osób o przeciętnej aktywności fizycznej.
Polskie gwiazdy ekranu też jedzą bezglutenowo
Pulchny i sympatyczny, występujący w wielu komediach i serialu rodzinka.pl, Tomek Karolak właśnie zmienia swój image. „Mam 10 kg do tyłu. Straciłem je, mam nadzieję bezpowrotnie” powiedział w jednym z wywiadów. Co się kryje za tą zmianą? Dieta bezglutenowa. Karolak zrezygnował z mącznych produktów i słodyczy. Co zatem je?
Śniadanie: kasza jaglana na mleku z suszonymi owocami
Drugie śniadanie: słodkie suszone morele albo duszone jabłka
Obiad: ryba i sałatka pomidorowa z cebulą. Czasem garść ryżu.
Podwieczorek: muffinki marchewkowe z mąki bezglutenowej, galaretka z maślanki z owocami leśnymi, herbata
Kolacja: brukselka z migdałami, pieczona pierś z kurczaka, bułeczka kukurydziana, herbata bez cukru
A do tego aktor biega, pływa i jeździ na rowerze. Codziennie godzina wysiłku fizycznego. Obowiązkowo.
Podobnie Patrycja Kazadi. Prześliczna polska gwiazda estrady stwierdza, że dotychczasową dietę wegetariańską zamieniła na bezglutenową, gdyż groziła jej anemia. Teraz czuje się świetnie, pomimo że dużo podróżuje, zmienia strefy czasowe i nie je regularnie. Jej przykładowe posiłki to:
Śniadanie: jaglanka z owocami granatu z mlekiem bezlaktozowym
Drugie śniadanie: muffiny kokosowe z mango (lub brzoskwinią)
Obiad: zupa krem z cukinii (na mięsie) z parmezanem, gotowana pierś drobiowa i sałata z oliwkami, racuchy z cukinią na mące bezglutenowej, herbata z cukrem brzozowym
Podwieczorek: kotlety ziemniaczane bez jajka, kruche ciasteczka z białka i mielonych orzechów odrobiną ksylitolu
Kolacja: szpinakowe naleśniki z mąki kukurydzianej
Co na to gwiazda Gwyneth Paltrow
Poza tym cały dzień woda mineralna i woda mineralna. Nawilżanie organizmu jest niezwykle ważne – twierdzi Patrycja. Swoje posiłki wzoruje na diecie stosowanej również przez Gwyneth Paltrow, która wydała książkę z przepisami bezglutenowymi. Rodzina Paltrow nie je pieczywa, makaronów, nabiału, za to preferuje kuchnię hiszpańską. A więc sporo w rodzinnym menu jest ryb i owoców morza.
Śniadanie: krewetki zapiekane z czosnkiem i natką pietruszki, szklanka zielonego soku (ogórek, natka, spirulina)
Drugie śniadanie: fasolka z małżami w bulionie szafranowym
Obiad: paella z ośmiornicą i szparagami, truskawkowe gazpacho
Podwieczorek: naleśniki z mąki kasztanowej z owocami
Kolacja: sałata z tuńczykiem i pomarańczami
Zajadając takie pyszności nawet nie odczujemy braku bułeczki pszennej czy makaronu z sosem serowym. Obecnie można kupić w internecie nawet piwo bezglutenowe. Obecnie jest dostępnych całe mnóstwo produktów, które wolno jeść osobom uczulonym na gluten: mleko (najlepiej bez laktozy), masło, sery, świeże, mrożone lub puszkowane owoce i warzywa, przygotowane w domu mięso, ryby, drób, jaja, fasola, nasiona, orzechy, kukurydza, ryż, gryka, proso, amarantus, sorgo, maniok i quinoa… Produkty bezpieczne, sycące i zasobne w skrobię. A chleb? Chleb z chrupiącą skórką można upiec w domu z łatwo dostępnej mąki bezglutenowej.