Jak gotować aby nie zachorować?

Jak jeść aby być zdrowym? Czy jedzenie w jakikolwiek sposób wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie? Oczywiście! Przekonaj się jakie potrawy gotować według kuchni pięciu przemian aby jesienna słota i mroźne poranki nie wpłynęły na nasze zdrowie negatywnie.

Według 5 przemian jesienią wkraczamy w przemianę metalu – z tego powodu powinniśmy spożywać potrawy ostre, mocno rozgrzewające. Wśród zalecanych przypraw do potraw na tę porę roku warto wymienić imbir, pieprz, papryczki chili czy cebulę.

Jedz ciepłe posiłki

Dodatkowo kuchnia 5 przemian zaleca spożywanie 3 ciepłych posiłków w ciągu dnia, które powinny być bardzo gęste, ostre. Zwłaszcza śniadania, czyli posiłki od których zaczynamy dzień, powinny cechować się odpowiednią gęstością i ostrością.

Co ciekawe, wszelkie owoce pochodzące z innych stref klimatycznych (cytrusy, banany, kokosy) powinny być ograniczane do minimum. Lepiej skupić się na szeroko dostępnych polskich warzywach lub jabłkach.

Jedz produkty zbożowe

Połowę naszego codziennego jadłospisu powinny stanowić wszelkie produkty zbożowe. Poleca się zwłaszcza domowe chleby, ciasta czy ciasteczka zbożowe. Kasze (jaglane, mazurskie) powinny również często gościć na naszych stołach w jesienne dni. Niezwykle bogate w białko roślinne rośny strączkowe (groch, fasola) są nie tylko energetyczne ale i sycące.

Niedrogo ale za to pożytecznie dla naszego organizmu byłoby również wybranie kapusty kiszonej, ogórków kiszonych. Zawierają cenne bakterie dla naszej flory jelitowej oraz sporo witaminy C.

Goździki, kardamon i imbir

Cóż pić w jesienną słotę? Grzane wino z dodatkiem cynamonu i imbiru oraz goździków. Z rana zaleca się picie kawy zbożowej, herbaty imbirowej lub czarnej kawy z dodatkiem kardamonu.

Takie zestawienie potraw na pewno pozytywnie wpłynie na zimową i jesienną depresję, poprawi naszą odporność. Warto co parę miesięcy odświeżać sobie informacje na temat kuchni 5 przemian aby na bieżąco odpowiednio zmieniać dominujące w naszej kuchni przyprawy.

Zalecane jest spożywanie 3 ciepłych posiłków dziennie, przy czym najważniejsze jest jedzenie ciepłych śniadań, najlepiej gęstych pożywnych zup zrobionych według 5 przemian. Kuchnia ta zaleca ograniczenie spożycia surowych owoców, np. cytrusów, które pochodzą z obcej strefy klimatycznej, gdyż wychładzają one organizm. Lepiej jeść więcej gotowanych rodzimych warzyw ? gęste potrawy z dodatkiem roślin strączkowych, cebuli, pora oraz czosnku zapobiegną wychłodzeniu organizmu. Nie oznacza to, że mamy zrezygnować całkowicie z potraw z surowych warzyw. Po prostu jesienią 2/3 pokarmów powinna być spożywana na ciepło. – See more at: https://www.helfy.pl/zdrowie/artykul/jesienne-gotowanie-wedlug-pieciu-przemian#sthash.rJ8tU1o1.dpuf
Zalecane jest spożywanie 3 ciepłych posiłków dziennie, przy czym najważniejsze jest jedzenie ciepłych śniadań, najlepiej gęstych pożywnych zup zrobionych według 5 przemian. Kuchnia ta zaleca ograniczenie spożycia surowych owoców, np. cytrusów, które pochodzą z obcej strefy klimatycznej, gdyż wychładzają one organizm. Lepiej jeść więcej gotowanych rodzimych warzyw ? gęste potrawy z dodatkiem roślin strączkowych, cebuli, pora oraz czosnku zapobiegną wychłodzeniu organizmu. Nie oznacza to, że mamy zrezygnować całkowicie z potraw z surowych warzyw. Po prostu jesienią 2/3 pokarmów powinna być spożywana na ciepło. – See more at: https://www.helfy.pl/zdrowie/artykul/jesienne-gotowanie-wedlug-pieciu-przemian#sthash.rJ8tU1o1.dpufvv
Zalecane jest spożywanie 3 ciepłych posiłków dziennie, przy czym najważniejsze jest jedzenie ciepłych śniadań, najlepiej gęstych pożywnych zup zrobionych według 5 przemian. Kuchnia ta zaleca ograniczenie spożycia surowych owoców, np. cytrusów, które pochodzą z obcej strefy klimatycznej, gdyż wychładzają one organizm. Lepiej jeść więcej gotowanych rodzimych warzyw ? gęste potrawy z dodatkiem roślin strączkowych, cebuli, pora oraz czosnku zapobiegną wychłodzeniu organizmu. Nie oznacza to, że mamy zrezygnować całkowicie z potraw z surowych warzyw. Po prostu jesienią 2/3 pokarmów powinna być spożywana na ciepło. – See more at: https://www.helfy.pl/zdrowie/artykul/jesienne-gotowanie-wedlug-pieciu-przemian#sthash.rJ8tU1o1.dpuf
Zalecane jest spożywanie 3 ciepłych posiłków dziennie, przy czym najważniejsze jest jedzenie ciepłych śniadań, najlepiej gęstych pożywnych zup zrobionych według 5 przemian. Kuchnia ta zaleca ograniczenie spożycia surowych owoców, np. cytrusów, które pochodzą z obcej strefy klimatycznej, gdyż wychładzają one organizm. Lepiej jeść więcej gotowanych rodzimych warzyw ? gęste potrawy z dodatkiem roślin strączkowych, cebuli, pora oraz czosnku zapobiegną wychłodzeniu organizmu. Nie oznacza to, że mamy zrezygnować całkowicie z potraw z surowych warzyw. Po prostu jesienią 2/3 pokarmów powinna być spożywana na ciepło. – See more at: https://www.helfy.pl/zdrowie/artykul/jesienne-gotowanie-wedlug-pieciu-przemian#sthash.rJ8tU1o1.dpuf