Kakao czy czekolada?

Co jest lepsze z dwojga? Kakao czy może czekolada? Co lepsze i zdrowsze dla naszego dziecka i dla nas? Dowiedz się co lepiej dawać dzieciom i najbliższym z tych dwóch słodkości. Jedz ze smakiem i na słodko, ale zarazem zdrowo! Wybierz między czekoladą a kakaem to co najlepsze dla Ciebie!

 Co jest zdrowsze?

Co zatem jest zdrowsze? Ciepłe, pożywne kakao na mleku czy może czekolada w kostkach, którą można przekąsić zawsze i wszędzie. Na pewno, kakao kakau nie równe i czekolada czekoladzie także nierówna. Oto jak postępować w gąszczu reklam, zapychaczy i substytutów czekolad, kakao.

Jaka jest różnica między czekoladą  a kakaem?

Na początku trzeba poznać różnice między kakaem w proszku a czekoladą. Zarówno kakao jak i czekolada zostały stworzone na bazie owocu kakaowca, czyli drzewa kakaowego – theobroma cacao. Tradycyjne kakao powstaje z miazgi kakaowej, natomiast czekolada z miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego. Czekolada zawiera więcej ulepszaczy smaku, cukier, a czekolady mleczne, orzechowe, białe zawierają także mleko i inne dodatki. W każdym razie, spośród wszystkich rodzajów czekolady tylko gorzka, prawdziwa czekolada zawiera co najmniej 40% masy kakaowej tak zdrowej i cennej dla naszego organizmu. Oczywiście, czekolada gorzka nie cieszy się dużą popularnością wśród potencjalnych zjadaczy chleba – wolimy jej słodsze, mleczne lub orzechowe zamienniki.

Jakie kakao wybrać?

Po pierwsze, zrezygnuj z wszelkich napoi kakaopodobnych, słodzonych czasami nawet nie tradycyjnym cukrem tylko słodzikami lub syropem glukozowo-fruktozowym (kukurydzianym). Unikaj gotowych mieszanek, które zawierają już mleko w proszku lub różne substytuty mleka, dzięki czemu po dodaniu do nich wody uzyskać kakao smaczne, słodkie i… niezdrowe. Dlaczego? Wystarczy, że przeczytasz ich skład. Masa polepszaczy smaku, chemii, przetworzonego mleka i sztucznych witamin. Najczęściej takie kakao ma niewiele wspólnego z prawdziwym kakaem i może być wręcz szkodliwe dla naszego zdrowia i smukłej talii. Jak się dowiedzieć czy dane kakao jest zdrowe? Wystarczy, że przeczytasz jego skład! Im dłuższy i bardziej zawiły skład – tym mniej zdrowe jest kakao.

Kakao naturalne – najlepsze dla Ciebie i rodziny

Najlepszy wybór jeśli chodzi o kakao to kupno prawdziwego, gorzkiego, nie poddawanego obróbce polepszającej smak i zapach kakaa typu Cacao DecoMorreno. Zarówno smak, aromat jak i wartości odżywcze są dużo lepsze w porównaniu do innych napoi kakaowych. Jeśli chcesz połączyć przyjemne z pożytecznym, wybierz właśnie tego rodzaju kakao zamiast innych tańszych lub droższych zamienników kakaa naturalnego.

Takie prawdziwe, ciemne kakao zawiera całą masę przeciwutleniaczy, w tym flawonoidów, które nie tylko zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki naszego ciała, ale również wspomagają prace układu krążeniowo-oddechowego, układu odpornościowego, pracę nerek i mózgu. Flawonoidy przeciwdziałają również rozwojowi takich chorób jak cukrzyca, nadciśnienie. Kakao naturalne, prawdziwe zawiera również cynk, wapń, żelazo i magnez.

Kakao bogate jest w witaminy takie jak witamina A, E i B, a także tryptofan, z którego wytwarzany jest neuroprzekaźnik, zwanego serotoniną. Serotonina, czyli hormon szczęścia zapewnia nam spokój, daje uczucie szczęścia. Z kolei fenyloetyloamina – inny składnik chemiczny występujący w czekoladzie, uzyskała z kolei przydomek „czekoladowej amfetaminy”, gdyż wysoki poziom fenyloetyloaminy pomaga wywołać uczucie podekscytowania.

Czekolada a kakao

Co zatem wybrać? Tradycyjne kakao czy czekoladę? Na pewno, pod względem cennych wartości odżywczych, ilości naturalnych witamin i minimalnego stopnia przetworzenia znowu wygrywa tradycyjne, ciemne, gorzkie kakao, które możesz dosłodzić sobie cukrem lub miodem. Dlaczego? Ponieważ, oprócz prawdziwych, naturalnych, gorzkich czekolad, pozostałe czekolady, po które najczęściej sięgamy – czekolada mleczna, biała, bakaliowa – mają mało wspólnego z cennymi właściwościami kakaa. Zwierają przetworzone mleko, utwardzane tłuszcze, a zamiast tradycyjnego cukru często dodaje się mniej zdrowy i uzależniający syrop kukurydziany.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Czy słodziki są niezdrowe?

Produkcja czekolady, czyli jak powstaje czekolada

Dieta chałwowa – opinie, efekty

Czekolada a odchudzanie

Czy warto pić kawę?