Magia jedzenia, czyli żywność funkcjonalna

Przekonaj się co to jest żywność funkcjonalna! Czy jedzeniem można poprawić sobie humor, zwalczyć otyłość, nadciśnienie, nowotwory? Jak zmniejszyć apetyt? Przekonaj się co jeść aby zachować młodość, urodę, zdrowie i siły witalne! Żywność funkcjonalna może Ci w tym pomóc!

 Co to jest żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna to żywność występująca naturalnie w przyrodzie, która oprócz podstawowej funkcji, jaką jest dostarczanie energii, ma działanie na podłożu psychicznym lub fizjologicznym. Na przykład żywność funkcjonalna może obniżać cholesterol, zmniejszać nadciśnienie, poprawiać samopoczucie, zmniejszać obrzęki, potrafi zmniejszyć apetyt i inne. Przekonaj się jak żywność może wpływać na Ciebie i Twój nastrój! Poniżej znajdziesz przykłady żywności funkcjonalnej.

Awokado

Awokado rozszerza naczynia krwionośne zapobiegając zastojom żylnym, obrzękom, miażdżycy, anemii oraz problemom trawiennym. Awokado jest bogate w glutation. Glutation to jeden z przeciwutleniaczy, zapobiegających uszkodzeniom komórkowym spowodowanych między innymi działaniem wolnych rodników.

Swoją konsystencją przypomina masło, ponieważ w 30% składa się z łatwo przyswajalnego (podobnie jak masło) jednonienasyconego kwasu tłuszczowego. Dzięki jednonienasyconemu kwasowi tłuszczowemu obniża poziom LDL. Ponadto składa się w 4% z białka. Ponieważ ilość węglowodanów w awokado jest znikoma, owoc ten cenią sobie szczególnie diabetycy. Zawiera ponadto witaminy E, K, H, PP oraz witaminy z grupy B.

Grejpfrut

Grejpfrut należy do roślin leczniczych. Zawiera witaminy E, C, P, karoteny, a także witaminy z grupy B. Zapobiega żylakom, nadciśnieniu, obniża poziom złego cholesterolu. Polecany szczególnie osobom otyłym, chcącym zgubić zbędne kilogramy.

Mówi się wręcz, że grejpfrut wypłukuje tłuszcz z organizmu, poprawia perystaltykę jelit, poprawia metabolizm, ma działanie delikatnie przeczyszczające. A to nie koniec zasług tego gorzkiego owoca. Wzmacnia kości i ma działanie antynowotworowe, ponieważ zawiera furanokumaryny – substancje wspomagające działanie leków antynowotworowych. Nie bez kozery więc po łacinie grejpfrut to citrus paradisi, czyli rajski owoc!

Miód

Miód ma działanie uspokajające, nasenne i bakteriobójcze. Zawiera śladowe ilości witamin i minerałów. Polecany nałogowym palaczom oraz osobom nagminnie pijącym kawę, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn i ma działanie neutralizujące. Świetnie zastępuje cukier. Poleca się codzienne wypijanie na czczo łyżeczki miodu zalanego przegotowaną wodą o temperaturze około 40 stopni.

Orzechy

Orzechy mają pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Osoby nagminnie spożywające orzechy (na przykład adwentyści dnia siódmego) dużo rzadziej zapadają na choroby serca i naczyń. Ale to nie koniec zasług naszych małych przyjaciół. Wymienić tu trzeba szczególnie orzechy ziemne, które mają działanie estrogenopodobne, przez co są szczególnie zalecane kobietom w okresie menopauzy. Polecane są również diabetykom.

Orzechy włoskie i migdały natomiast zapobiegają nowotworom i zawierają całą masę przeciwutleniaczy w postaci kwasów tłuszczowych i witaminy E. Niektóre osoby są silnie uczulone na orzechy. Przed ich spożyciem sprawdź swoją i Twoich bliskich reakcję na tę substancję.

Soja

Soja, dzięki zawartości fitoestrogenów polecana jest kobietom w okresie menopauzalnym i pomenopauzalnym. Ma działanie antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka sutka i prostaty. Soja jest bogata w wysokowartościowe białko, polecana jest przez to wegetarianom i weganom. Uważa się, że soja zapobiega kamicy nerkowej oraz obniża poziom tzw. „złego „cholesterolu.

Jeden komentarz do “Magia jedzenia, czyli żywność funkcjonalna”

Możliwość komentowania została wyłączona.