Paleodieta, dieta paleo – przepisy

Przepisy i przykładowe menu paleodiety. Chcesz przejść na dietę paleo? Jesteś zainteresowana/ny zrzuceniem zbędnych kilogramów bez ograniczeń ilościowych i kalorycznych? Przekonaj się, co dobrego przygotował dla Ciebie faat!

Przykładowe menu na 3 dni

I dzień

Śniadanie – truskawki, omlet ze szpinakiem, cebulą drobno posiekaną i grzybami z 3 jajek, usmażony na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do picia herbatka ziołowa (z pokrzywy, melisa, mięta, rumianek).
Obiad – krewetki w sosie cytrynowo – czosnkowym, zupa krem kalafiorowy, napój typu light
Kolacja – pieczarki marynowane, dynia faszerowana korzenna, pieczone jabłka z orzechami i cynamonem. Do popicia kieliszek wina.

II dzień

Śniadanie – melon i świeże borówki, z dodatkiem orzechów włoskich, krewetki gotowane na parze i filiżanka kawy bezkofeinowej.
Obiad – grillowany pikantny kurczak razem z warzywami gotowanymi na parze i woda mineralna
Kolacja – kotlety cielęce, kalafior gotowany na parze z dodatkiem czosnku, pieczarki marynowane i herbata zielona

III dzień

Śniadanie – sałatka owocowa z borówek, winogron jabłka i arbuza, wołowina na zimno, kawa bezkofeinowa
Obiad – pstrąg pieczony na patelni posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek pokropiony cytryną, sałatka z pomidorów i zielonego ogórka, kawa lub herbata do wyboru
Kolacja – piersi z kurczaka gotowane na parze posypane czerwoną papryką słodką i ostrą z  kalafiorem, brokułami i pieczarkami, herbata ziołowa

Przekąski dla łakomczuchów

Jesteś łakomczuchem i lubisz często podjadać? Nic się nie martw! Dieta paleo nie pozwoli Ci nigdy ani być głodną, ani odmawiać sobie przekąsek w ciągu dnia! Oto proponowane przekąski, które możesz jeść kiedy dusza zapragnie! Oto one: seler naciowy i słupki marchewki, maczane w specjalnym sosie do warzyw, niesolone orzechy, kawałki wołowiny, suszone owoce (gruszki, jabłka, morele), suszona polędwica, pokrojone w paski ogórki zielone lub pomidory. Podsumowując, każdy znajdzie coś dobrego dla siebie!

Przepisy nie jak Dukan

Dzisiaj proponuję Państwu dwie sprawdzone receptury, dzięki którym możecie czuć się syto i przy okazji tracić na wadze!

Szybka zupa kalafiorowa / brokułowa

 Składniki:

1 duża główka kalafiora / lub 2 główki brokuł
3 łodygi selera,
1 marchewka,
2 ząbki czosnku,
2 średniej wielkości cebule,
3 szczypty zmielonego kminku
zielona pietruszka w ilości według uznania
szczypta pieprzu, oregano

Sposób przyrządzenia:

Kalafiora (lub brokuły) wsadzić do garnka, zalać zimna wodą. Poczekać, aż woda z kalafiorem się zagotuje. W międzyczasie posiekaj łodygę selera i wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem. Następnie wrzuć pokrojoną marchewkę, cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Dodaj przyprawy. Gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyciągnij kalafiora (brokuły), odetnij parę bukietów do dekoracji, resztę z powrotem wrzuć do garnka. Zmiksuj zawartość, dodaj przyprawy według uznania. Podając potrawę, przyozdób ją bukietami kalafiora odciętymi na końcu, posyp świeżą pietruszką. Smacznego!

Chlebek bananowy, dla miłośników chleba

Na ratunek miłośnikom pieczywa paleodieta proponuje przepis na „dozwolony” chleb o smaku i zapachu bananów

Składniki:

3 świeże jajka
3 łyżki stołowe miodu,
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
2 banany,
1 łyżeczka wanilii,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (wyjątkowo!),
2 szczypty zmielonego cynamonu,
2 szklanki mączki migdałowej lub drobno zmielonych migdałów.

Sposób przyrządzenia:

Ustaw temperaturę w piekarniku na 170°C. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj miód, ucieraj, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Do tworzonej masy dodaj oliwę, wanilię. Banany obierz i rozgnieć, również dodaj do masy. Dodaj cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową (lub drobno zmielone migdały). Wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno, bardzo powoli dodawaj do stworzonej wcześniej masy. Blachę do pieczenia wysmaruj odrobiną tłuszczu. Wlej do niej uzyskaną masę na chleb. Chleb bananowy piecz około 40 minut, co jakiś czas sprawdzając nasz smakołyk. Smacznego!