Zioła szwedzkie znane są od wieków. Dosłownie. Chociaż stworzono je w Szwajcarii, dopiero dwóch Szwedów rozpropagowało ten znakomity produkt leczniczy. Największy rozgłos zioła szwedzkie zyskały w czasie II wojny światowej, kiedy to Austriaczka, Maria Treben za pomocą tych ziół leczyła osoby ranne, poszkodowane w wyniku wojny.
Zioła szwedzkie – co to właściwie jest?
Zioła szwedzkie Marii Treben to sprawdzona mieszanka ziół, które razem tworzą znakomity i naturalny lek praktycznie na wszystkie dolegliwości. W ich skład wchodzą:
- piołun
- korzeń arcydzięgla
- manna
- teriak
- korzeń kurkumy
- senes
- korzeń rabarbaru
- mirra
- kamfora
- szafran
Na bazie ziół szwedzkich Marii Treben tworzy się nalewkę na spirytusie lub wódce żytniej. Dzięki takiemu połączeniu składników mają one zapewnić nam długowieczność, zdrowie i pogodę ducha.
Jak samodzielnie wykonać nalewkę z ziół szwedzkich?
Nalewka na bazie ziół szwedzkich jest tak prosta w przygotowaniu jak przygotowanie herbaty, kawy. Na pewno się nie zważy, nie zepsuje! Będziemy potrzebowali do tego:
- jedno opakownie oryginalnych ziół szwedzkich Marii Treben 90,2 g;
- 1,4 l wódki żytniej lub spirytusu. Alkohol musi mieć „moc” 38% – 40%;
- pustą, ciemną butelkę szklaną o pojemności 2 litrów (np. po winie, nalewce);
- parę mniejszych, ciemnych buteleczek lub słoiczków do których przelejemy przygotowaną już nalewkę;
- niewielkie sitko.
Wykonanie nalewki z ziół szwedzkich jest bardzo proste i szybkie. Do pustej butelki szklanej należy nasypać całe opakowanie ziół szwedzkich wg. receptury Marii Treben. Następnie zalać zioła 1,4 litra alkoholu 38 – 40%. Uważa się, że najlepszy jest spirytus lub wódka żytnia. Kolejną czynnością będzie zamknięcie butelki szczelnie i porządne wstrząśnięcie zawartością.
Tak sporządzoną miksturę należy pozostawić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie należy mieszankę tę wstrząsać. Po dwóch tygodniach przy pomocy sitka odcedź zawartość dużej butelki do mniejszych buteleczek. Szczelnie je zamknij i przechowuj w ciemnym miejscu. Nalewka z ziół szwedzkich może być bezpiecznie spożywana przez parę lat od dnia przygotowania.
Zioła szwedzkie na zatoki
Coraz częściej i więcej Polaków cierpi na uporczywe bóle zatok, które próbuje leczyć, niestety, tym co reklamy w mediach promują. Niestety, z własnych doświadczeń mogę śmiało powiedzieć, większość z tych promowanych „superleków” tak naprawdę maskuje objawy, a nie leczy przyczynę (ponieważ zawierają ibuprofen bądź paracetamol i np. kofeinę). Warto robić inhalacje oraz spożywać zioła szwedzkie rozcieńczone z wodą regularnie, dzięki czemu nie tylko objawy, ale również przyczyna chorych zatok odejdzie w zapomnienie.
Zioła szwedzkie – inne zastosowanie i właściwości
Zioła szwedzkie są dobre…na wszystko. Nadaje się świetnie do użytku zewnętrznego jak i wewnętrznego. Mówi się powszechnie o tym, że zażywając je codziennie możemy dożyć wieku patriarchalnego w doskonałym zdrowiu. Oto niektóre z zastosowań tych ziół:
- BÓLE I ZAWROTY GŁOWY, OMDLENIA – wąchanie ziół szwedzkich, zwilżanie nalewką czubka głowy lub przykładanie do głowy ściereczki zmoczonej w nalewce.
- GORĄCZKA, DRESZCZE – podać 1 łyżkę stołową nalewki.
- BEZSENNOŚĆ– zażywać 1 łyżkę stołową nalewki przed snem.
- BÓLE REUMATYCZNE – na bolące miejsca przykładać zwilżoną nalewką ściereczkę.
- ZMĘTNIENIE, ZACZERWIENIENIE,STANY ZAPALNE OCZY, OSŁABIENIE WZROKU, JASKRA– zwilżyć delikatnie nalewką kąciki oczu lub położyć na zamknięte powieki lnianą ściereczkę zwilżoną nalewką. Należy uprzednio natłuścić skórę.
- KROSTKI, WYSYPKI, STRUPY– często przecierać wacikiem zwilżonym nalewką.
- BOLĄCY ZĄB– rozcieńczyć łyżkę stołową nalewki w niewielkiej ilości wody, opłukać jamę ustną, trzymając płyn przez jakiś czas. Bolący ząb można też zwilżyć szmatką nasączoną nalewką.
- ZAPALENIE GARDŁA, ANGINA– rozcieńczyć łyżkę stołową nalewki w niewielkiej ilości wody, przepłukiwać gardło 3 razy na dzień.
- DOLEGLIWOŚCI ŻOŁĄDKOWE, JELITOWE, WZDĘCIA– zażyć 1-3 łyżek stołowych nalewki.
- OBRZĘKI– zażywać przez 6 tygodni rano i wieczorem po 1 łyżce stołowej, rozcieńczyć białym winem.
- BÓLE MIESIĄCZKOWE– przez 3 dni rano podawać po 1 łyżce nalewki, rozcieńczyć czerwonym winem.
- ZABURZENIA MIESIĄCZKOWANIA, BRAK KRWAWIENIA, NADMIERNE KRWAWIENIE– zażywać nalewkę przez 3 dni, powtórzyć przez następnych 20 dni aż do unormowania cyklu.
- TASIEMIEC – dawki dobrać odpowiednio do wieku dziecka.
- ŻÓŁTACZKA– zażyć 3 razy dziennie łyżkę stołową, robić okłady na opuchniętą wątrobę.
- GRUŹLICA – zażyć nalewkę codziennie rano, na czczo, przez 6 tygodni.
- ŚLADY PO OSPIE, RÓŻYCZCE, BLIZNY, RANY CIĘTE, KŁUTE, UGRYZIENIA I UKĄSZENIA – często przykładać szmatkę nasączoną nalewką.
- ODCISKI, GUZY, PLAMY– przykładać nasączone nalewką waciki. Po 3 dniach odcisk zmięknie lub odpadnie, a guzy i plamy znikną.
- POPARZENIA, ODMROŻENIA – zwilżać systematycznie ranę wacikami nasączonymi nalewką.
- KAC – zażycie 2 łyżek stołowych nalewki pomaga szybko wytrzeźwieć.
- Pomagają także na hemoroidy, bóle nerek, melancholię, depresję, pobudzają apetyt, usprawniają trawienie.
Jednym słowem, nalewka z ziół szwedzkich dobra jest na wszystko! Pamiętać jednak trzeba, że nie wolno łączyć w żaden sposób tych ziół z mlekiem ani jego przetworami. Poleca się picie nalewki rozcieńczonej z wodą przegotowaną letnią. Można dodać do smaku syropu malinowego.
Jak często stosować zioła szwedzkie?
Bardzo ważna jest systematyka w stosowaniu ziół szwedzkich. Bezwzględnie należy nalewkę rozcieńczyć z wodą (letnią, ciepłą) lub, w niektórych tylko przypadkach (patrz właściwości ziół szwedzkich) winem.
- profilaktycznie należy spożywać 1 łyżeczkę nalewki rano i wieczorem.
- Przy osłabieniu organizmu, gdy czujemy, że coś nas bierze spożywamy 3 łyżeczki nalewki dziennie.
- W przypadku poważniejszych chorób należy dawkę zwiększyć aż do 2-3 łyżek stołowych dziennie.
Na zdrowie!